Miért szeretjük Dunaföldvárt?

2019.02.20

Mert Dunaföldvár szeretni való. A lakók kedélyesen beszélgetnek egymással az utcán, nem rohannak el egymás mellett szó nélkül.

Mert Dunaföldvár évszázados értékeit őrzik az itt élők: a 18. század óta keresik fel emberek százai a híres földvári vásárt. 2017-ben tájházként nyitották meg újra Tejes Maris néni egykori lakhelyét. Múzeumot üzemeltetnek a csonka toronyként ismert várban. Még ma is szájról- szájra jár a fekete kötény legendája.

Mert a város ma is őrzi emlékét híres szülötteinek, lakosainak: Sárdy János operaénekes nevét jövőre veszi fel a zeneiskola. Beszédes József vízmérnök haláláig élt városunkban, nevét az általános iskola vette fel. Oszoli Piroska néni festményeit időszaki kiállításokon lehet megtekinteni. Berze-Nagy Ilona tanító néni nevét a Városi Könyvtár kapta.

Mert a szabadidőt értelmesen, tartalmasan lehet eltölteni a városban: különféle sportokat lehet kipróbálni, megújult a Duna-part, a Rakpart étterem, augusztus 20-án nagyszabású rendezvénysorozattal emlékezünk az államalapításra. A szüreti fesztiválon is neves művészek előadásait hallgathatjuk meg. Várja új tagok jelentkezését a városban működő kórusok és a néptánc csoportok.

Csapatunk versben is megfogalmazta miért jó Dunaföldváron élni.

Földvári óda

Nem hiába szerették őseink e földet,

a Duna adott nékik sok-sok örömet.

A Beszédes hídon járva,

a földvári várat látva

megérint a múlt.

A Kálvárián állva

mindig megvan az ok,

amiért a tájat látva

városunkra gondolok.

Fotó: Mekker Áron

Szerzők: A Beszédes József Általános Iskola 7.b osztályának csapata (Takács Laura, Szabó Eszter, Szurok Zsófia, Zrínyi Krisztina)