Városunk: Dunaföldvár

2019.02.24

Dunaföldvár az ország közepén, a Duna jobb partján fekszik. A város Tolna megyéhez tartozik. Fővárosunktól kb. 90 km-re van. Az M6-os autópályáról is könnyen megközelíthető. Dunaföldvár hídja, a Beszédes József Duna-híd, köti össze a Dunántúlt az Alfölddel.

Dunaföldvár az elmúlt években nagy fejlődésnek indult. Számos munkahelyet teremtett a Bioetanol gyár, valamint az újonnan épült Vajda Papír is nagy lehetőségeket biztosít a városnak. Folyamatosan újulnak a közterek és a közintézmények is. 

Hogy miért szeretjük Dunaföldvárt?

Elsősorban, mert itt minden korosztály megtalálja saját maga kikapcsolódását. A lakók szeretnek nyáron a nagy melegben a strand hűs vizében lubickolni. A gyönyörű parkban is szívesen töltik szabad idejüket az emberek, a gyerekeket egy nagyszerű játszótér várja. A mi kedvencünk a kosár hinta, mert már annyira vártuk, hogy a városban valahol legyen egy ilyen. A horgászok és a víz szerelmesei is kellemes feltöltődésre találnak a Duna mentén. Van egy igazán jó sportpályánk, amit leginkább focistáink vesznek birtokba nap mint nap.

A város főbb nevezetességei: a Csonka-torony, Kálvária, Ispánház, Tájház, Várudvar, Rozmaringos Udvarház- hagyományőrző helyi szállásadó, templomok. Dunaföldváron minden hónap 3. vasárnapján rendezik meg az Országos Állat- és Kirakodó Vásárt, ami tömegeket vonz a településre a helyieken felül.

2015-ben felavatták a Dunaföldvárt és Soltot összekötő bicikliutat, amely a régi vasút helyére épült. Ez nagymértékben kedvez a biciklitúráknak, sportolóknak, kirándulóknak. Valamint könnyedén el lehet érni a horgász tanyát is. Itt az egész család kizökkenhet a mindennapi életből, akár egy kis piknikezéssel vagy horgászattal.

Szerintünk Dunaföldvár legjobb cukrászdája a Tóth Cukrászda. Hiszen már számos díjat elnyert a süteményeivel és fagylaltjaival. Nyáron 32 féle finom fagyival várja a kedves vendégeket és így igazán nehéz eldönteni, hogy melyiket is válasszuk. De persze nem csak egy cukrászda van a városban, hanem a központban a Piramis- és a Marcipán Cukrászda is várja a nassolni vágyó vendégeket.


Dunaföldvár több étteremmel is rendelkezik, egy éve nyílt meg a Kele Csárda. Ez újdonságnak számított, hiszen Dunaföldvár első svédasztalos étterméről van szó. A régebb óta működő éttermek a Centrum Étterem, a Halászcsárda, a Vár Étterem, a Kerék Csárda és az Aranyfácán Vendéglő.

Készítette: Magyar László Gimnázium 7.a osztálya: Csiszár Gréta, Csepeli Dalma, Maronyai Gréta, Szente Adrienn

Fotók : saját készítésűek